top of page
Writer's pictureKader Sevinc

Erik Meyersson’un Genel Seçim Sonuçları (1 Kasım 2015) bilimsel analizi kuşkulu sonuçlara dikk

Erik Meyersson’un Genel Seçim Sonuçları (1 Kasım 2015) bilimsel analizi kuşkulu sonuçlara dikkat çekiyor


1 Kasım Genel Seçim Sonuçları


Stockholm School of Economist‘te Asistan Profesör sıfatıyla ekonomi dersleri veren akademisyen Erik Meyersson, Türkiye Genel Seçimleri (1 Kasım 2015) hakkında hazırlamış olduğu rakamsal analizlerini şahsi Web sayfasında paylaştı. Erik Meyersson’un Benford Kanunu denilen bir yöntemle analiz ettiği sonuçlar kesin olarak usulsüzlük tespiti yapamıyor ama eğer Genel Seçim Sonuçları (7 Haziran 2015)‘nda hile yoksa Türkiye Genel Seçimleri (1 Kasım 2015)’nde kuşkulu sonuçlar olduğu tespitinde bulunuyor.

Erik Meyersson, Türkiye‘de halkın siyasi seçimlerine istinaden özel bir ilgiye sahip ve kariyerini büyük ölçüde Orta Doğu ve Türkiye odaklı çalışmaları üzerinden sürdürmesi ile biliniyor. Genç akademisyenin çalışmaları sadece son yıllarda gerçekleşen seçimlerle kısıtlı değil, geçmiş dönemleri de kapsamlı bir şekilde analiz ederek ülkemizde yaşayan seçmenin davranışlarının detaylı bir analizini çıkarmak üzerine kurulu. Genel Seçim Sonuçları (7 Haziran 2015) hakkında yaptığı çalışmalar ile Türkiye‘de daha önce gündeme gelmişti.


Erik Meyersson

Erik Meyersson


Genel Seçim Sonuçları (7 Haziran 2015)’ndan Kasım ayına kadar geçen süre boyunca bölücü ve şiddet içeren bir strateji benimseyen AKP(Ak Parti)‘nin bu tutumu karşılığında adeta bir heyelan olarak nitelendirilebilecek 9 puanlık bir oy artışı ile ödüllendirildiği bilgisi ile analizine başlayan Erik Meyersson, AKP(Ak Parti)‘ye doğru kayan oyların sahiplerinin miliyetçiler kadar Kürtler de olduğunu belirtiyor. Genel Seçim Sonuçları (7 Haziran 2015), HDP(Halkların Demokratik Partisi) için ne denli büyük bir kazançtıysa, Türkiye Genel Seçimleri (1 Kasım 2015) MHP için o denli büyük bir kayıba dönüştü ve milliyetçi parti için seçimin sonuçlarının pahalıya patladığı, bununla birlikte geçen seçimde HDP(Halkların Demokratik Partisi)‘ye oy veren Kürtlerin AKP(Ak Parti) için bu seçimde davranış değişikliğine giderek HDP(Halkların Demokratik Partisi)‘yi terk ettikleri bilgisi raporda yer alıyor. İki seçim arasında karar değişikliğinde bulunan seçmenin genel profili ise, düşük gelir seviyesine sahip dindar kesim olmaları ile ifade ediliyor.

Terazinin dengesinin kaymasını sadece tercih değiştiren seçmene bağlamanın doğru olmayacağı ve Genel Seçim Sonuçları (7 Haziran 2015) yüksek katılım gözlenen Ağrı, Batman, Hakkari gibi Kürtlerin ağırlıkta olduğu illerden Türkiye Genel Seçimleri (1 Kasım 2015)’nde katılımın düşük oranda kaldığına dikkat çekiliyor. Katılım oranındaki düşüşün sebebi ise devlet ve PKK arasında süregelen ve son aylarda tırmanışa geçen çatışmalar olarak gösterilmiş. Bu illerde HDP(Halkların Demokratik Partisi) seçmeninin sandığa gitmemiş olması önemli bir etken olarak görülüyor.

Kaynak: http://odatv.com/secimleri-hic-kimse-boyle-analiz-etmedi-0611151200.html

2 views

Comments


bottom of page