top of page

Güncellendi: “Biliyor musun?” soruları ile farkındalık girişimi


Mart 2013’ten bu yana Twitter başta olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarında “Biliyor musun?” soruları serisi yayımlıyorum. Bu soru listesini önerilenler ve yeni bilgilerle güncelledim. Türkiye’nin demokratik, ekonomik ve sosyal gelişimini ilgilendiren konularda önemli ama gündeme gel(e)meyen bilgileri paylaşıyorum. Sizler de bu sorulardan önemsediklerinizi sosyal medya ağlarınızda paylaşabilirsiniz.

Siz de “Biliyor musun?” serisini izlemek ve eklemeler yapmak isterseniz beni takip edebilirsiniz: www.twitter.com/kadersevinc_chp

  1. CHP’nin Nefret Suçları Araştırma Komisyonu kurulması önergesi verdiğini, karşı oy veren tek partinin AKP olduğunu biliyor musun?

  2. CHP’nin AB müzakereleri üzerine araştırma önergesi verip,çalışma grubu önerdiğini ve bunun AKP’nin oylarıyla reddedildiğini biliyor musun?

  3. TBMM’de muhalefet partilerinin hiç bir komisyona başkanlık yapamadığını, tüm komisyonların hükümet partisi odaklı çalıştığını, gündemin başkan tarafından hazırlandığını, bunun işleyen demokrasilerde böyle olmadığını biliyor musun?

  4. CHP’nin cemevlerinin tamir&tadilat giderlerinin Maliye Bakanlığı ödenekleriyle ödenmesi önergesinin AKP tarafından reddedildiğini biliyor musun?

  5. CHP’nin “Sivas Davası’nın zaman aşımına uğramamasına ilişkin verdiği yasa teklifinin AKP’nin oylarıyla reddedildiğini biliyor musunuz?

  6. CHP’nin 1 Mart Tezkeresi’nin görüşüldüğü oturum tutanaklarının açıklanması önerisinin AKP oylarlarıyla reddedildiğini biliyor musun?

  7. Türkiye’de her gün ortalama 5 kadının hayatlarındaki erkekler tarafından katledildiğini, %41.9 ‘unun şiddet gördüğünü biliyor musun?

  8. Türkiye’de sadece 67 bin okul olduğunu, her 900 kişiye bir doktor, her 780 kişiye bir din görevlisi düştüğünü biliyor musunuz?

  9. Sadece 1220 hastane, 77 bin doktor varken 90 bin din görevlisi olduğunu biliyor musunuz?

  10. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 3 milyar 891 milyon’luk bütçesi ile 4 bakanlıktan daha büyük bir bütçeye sahip olduğunu biliyor musunuz?

  11. Türkiye’de 1.435 kütüphane varken Almanya’da 11.000 olduğunu biliyor musunuz?

  12. AKP’li Bakan’ın büyük para dediği asgari ücret ile Türkiye’nin AB üyesi bir çok ülkenin çok gerisinde olduğunu biliyor musunuz?

  13. AKP iktidarında eğitim, sağlık, vergi gibi hizmetleri alabilmek için rüşvet vermede Türkiye’nin Avrupa birincisi olduğunu biliyor musun?

  14. Avrupa Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu’nun artan hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık için hükümeti sürekli uyardığını biliyor musunuz?

  15. CHP’nin bu konuda verdiği önergenin AKP oylarıyla reddedildiğini, kindar bir nesil yetiştirmek istendiğinin açıklandığını biliyor musunuz?

  16. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Başbakan’ın “Biliyorsunuz o zaten Alevi” dediğini, bunun nefret suçu olduğunu biliyor musun?

  17. Barem Research’ün 5 kıta ve 57 ülkedeki araştırmasına göre Türkiye’de açlıkla mücadele edenlerin oranının %16,2 olduğunu biliyor musun?

  18. Türkiye’de çalışmayan nüfus içinde açlıkla mücadele edenlerin oranının % 19,3 ‘e çıktığını biliyor musun?

  19. Türkiye’de açlıkla sınırı veya altındakilerin oranının dünya ortalamasından %33 daha fazla olduğunu biliyor musun?

  20. Ülkemizde çocuk suç oranlarının yüzde 42 oranına yükseldiğini ve genç işsizliğinin %21’i geçtiğini biliyor musun?

  21. Türkiye’de ailelerin 2002 yılında gelirinin %5,5’i kadar bankalara borçluydu. Şimdi borç gelirin %50’sine ulaştığını biliyor musun?

  22. Türkiye’de tüketici kredisi borcu olan 2002′de 1,7 milyon olduğunu. Bugün 13,8 milyona ulaştığını biliyor musun?

  23. Batık tüketici kredisi tutarı 2002 yılında sadece 278 milyon TL olduğunu. Şimdi ise 9 milyar lirayı geçtiğini biliyor musun?

  24. Uluslararası Enerji Ajansı ve TC Enerji Bakanlığı verilerine göre dünyanın Türkiye’de dünyanın en pahalı benzinini kullandığımızı biliyor musun?

  25. 2013 İnsani Gelişme Raporu’nda Türkiye’nin 187 ülke ve bölge arasında 90. ülke olduğunu ve listede AB üyesi ülkelerin tamamının gerisinde kaldığımızı biliyor musun?

  26. The Economist’in 26 ülkeyi değerlendirdiği araştırmada Türkiye’nin büyük cari işlemler açığı, kısa vadeli dış borçu ve hızlı kredi büyümesi gibi faktörler nedeniyle en kırılgan ülke olarak ortaya çıktığını biliyor musun?


Daha ayrıntılı bilgiler ve veriler için CHP Avrupa Birliği Temsilciliği’nin İngilizce raporu Türkiye & Dünya 2012 (Turkey&the World 2012)’yi www.chpbrussels.org adresinden indirebilirsiniz.

0 views

Comments


bottom of page