Kader Sevinç Kimdir?
Kader Sevinç uluslararası ödüllü bir dış politika lideri, sosyal girişimci ve şairdir.
12 Eylül mağduru, uzun ve zorlu bir hukuk mücadelesi vermek zorunda kalmış bir ailenin çocuğu olan Kader Sevinç, ailesinin görevi ve içinden geçilen siyasi şartlar nedeniyle üniversiteye kadar Anadolu’nun çok sayıda farklı yerinde büyümüş ve üniversite eğitimini Türkiye’de tamamladıktan sonra Avrupa Parlamentosu’ndan aldığı iş teklifiyle Brüksel’e taşınmıştır.
Anadolu'da geçen yıllar
Anadolu’da geçen zorlu bir eğitim hayatının son aşamasında, lise son sınıftayken 28 Şubat olmuş ve Sevinç gibi anadolu meslek lisesinde halihazırda okuyan öğrencilere karşı büyük bir haksızlık ve adaletsizliğe dönüşmesine tepki göstererek okulunda bir öğrenci hareketi başlatmıştır. 28 Şubat’ın o zorlu şartlarında öğrenci arkadaşlarını örgütleyerek bir yürüyüş düzenlemiş, bu olaylar sonucunda yoğun baskılara maruz kalmış, eğitim hayatı noktalanmakla tehdit edilmiş ve daha sonra kaldırılmış olsa da disiplin cezasına çarptırılmıştır. Gerek ailece 12 Eylül’de verdikleri mücadele, gerekse 28 Şubat sürecinde gencecik bir lise öğrencisi yaşamak zorunda bırakıldığı haksızlıklar Sevinç’in siyasi düşünce ve dava bilincinin oluşumunda önemli rol oynamıştır.
Brüksel'de Dış Politika, Avrupa Birliği, Diplomasi İle Geçen Yıllar
Brüksel’de Avrupalı sosyal demokrat partilerin şemsiye partisi PES’in yönetim kurulu üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini yürütmekle yetkili CHP Avrupa Birliği Temsilciliği’nin kurucu başkanıdır. Avrupa Birliği entegrasyon hedefini bir Cumhuriyet ülküsü olarak ele alan Sevinç, Türkiye’nin çağdaş bir demokrasi, iyi işleyen bir sosyal sistem, güçlü bir ekonomi ve bu özellikleri ile etkili bir uluslararası aktör olması misyonunu benimsemiş bu yönde 15 yıldır çalışmalarını sürdürmekte, ilerici, demokrat Türkiye’nin Brüksel’deki sesi olmaktadır. Avrupa Parlamentosu’nda görev yaparken kendisine 2008 yılında teklif edilen CHP Avrupa Birliği Temsilciliği’ni kurma ve yönetme görevini üstlenerek, zor bir dönemde Türkiye’nin kurucu partisi ve anamuhalefetin uluslararası alandaki sözcüsü olmuştur. Akabinde seçildiği, Avrupa Birliği düzeyinde ikinci büyük siyasi parti olan PES’in yönetim kurulu üyesi olarak uluslararası politika alanındaki çalışmalarını çeşitlendirmiştir. Avrupa Birliği’nin pek çok başkentinde kongre delegesi ve uluslararası konuk olarak davetli olarak bulunmuş, üst düzey siyasi heyetler içinde yer alarak ve ikili temaslar gerçekleştirmiştir. Avrupa ilerici ailesi içinde pek çok eski ve şuan görevde bulunan bakan, başbakan, devlet başkanı ile birlikte beraber Avrupa ve ABD arasındaki ilişkileri kapsayan transatlantik ilişkiler heyetinde yer alarak, Washington DC ve New York’ta Beyaz Saray, Amerikan Kongresi, Temsilciler Meclisi, Birleşmiş Milletler, FED ve sivil örgütler nezdinde temaslarda bulunmuştur. Avrupa’nın geleceği üst düzey danışma kurulunda yer almış, ilericilerin Avrupa’nın geleceği pozisyon belgelerine fikirleri ile katkı sağlamıştır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Akademi Deneyimi
Sevinç 2012-2018 yılları arasında Washington’daki dünyaca ünlü uluslararası ilişkiler okulu Johns Hopkins Üniversitesi/SAIS’in yiyaretçi ve yerleşik olmayan akademi üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü. 2017 yılında New York Üniversitesi (NYU) mühendislik fakültesi tarafından kendisinin geliştirdiği demokrasi ve ileri teknoloji uygulamaları alanındaki sosyal girişiminde elde ettiği başarılar nedeniyle ziyaretçi akademi üyesi olarak davet edilen Kader Sevinç, dijital girişim projesini ilerletmek için bir süre çalışmalarını New York kentinde sürdürmüştür.
Sosyal Girişimlerle Her Alanda Etkinlik
Dış politika, kültürel diplomasi, sanat, şiir alanlarındaki çalışmalarına 2013’ten başlayarak yenilikçilik, teknoloji, yapay zeka, büyük veri ve demokratik karar verme süreçlerinde değişim konularını da eklemiştir. Bu yönde yazı, konuşma ve raporlarına ek olarak 2014 yılından itibaren bir akıllı demokrasi ve akıllı vatandaşlık atölyeleri serisi başlatmıştır. Bu atölyelere dünyanın her yerinden yurttaşlar katılmış ve Sevinç’in siyasi kurumlardaki deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı önerleri tartışılmıştır. Toplumlarda ve teknolojide yaşanan değişimi yakalayamazlarsa yerleşik siyasi partilerin, demokratik kurumların gücünün zayıflayacağı ya da rollerinin değişeceği, 20. yüzyıl demokrasilerinin artık 21. yüzyıl toplumlarına yetersiz geleceği bir sürece 2013 yılından dikkati çeken Sevinç, bu yönde önerilerini de bu katılımcı atölyeler yoluyla toplumla paylaşmıştır. Aynı zamanda yüksek teknoloji temelli bir katılımcı demokratik karar verme aracı üzerine çalışmış ve konseptini hazırlamıştır. Daha sonra 2014’ten bu yana Demokrasi 4.0 (Democracy 4.0) adını alacak olan bu sosyal inovasyon girişimi, Brüksel’de yerleşik bir düşünce ve eylem kuruluşu olarak hayat bulmuş ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu çalışmaları sonucunda Sevinç, Demokrasi 4.0 sosyal inovasyon girişimi kurucusu ve dönüştürücü teknolojiler alanında bir fikir insanı olarak tanınarak uluslararası toplantılara konuşmacı olarak davet edilmiş. Türkiye’de ve Dublin, Milano, Strazburg, Berlin, New York, Brüksel gibi dünyanın pek çok yerinde konuşmalar yapmış ve mülakatlar vermiş ve sürdürmektedir. Avrupa Birliği tarafından fikri mülkiyet hakları kendisine tescil edilen Demokrasi 4.0’ı uluslararası alanda ilerletmeye devam eden Kader Sevinç bu alandaki çalışmalarını kurgusal bir kimlik olan Citizen K (Yurttaş K) adıyla yürütmektedir. Bu kurgusal kimlik ile 21. yüzyılda demokrasilerin evrilmesi gereken yer olarak katılımcı demokrasiyi öne çıkarmakta, yüksek teknoloji temelli ve insan odaklı bir demokrasinin 21. yüzyıldaki yol, yöntem ve araçlarına işaret etmektedir. Demokrasinin zor zamanlarında onu yeniden inşaa etmenin yurttaş katılımcılığı ve sahipleniciliğine vurgu yapan Sevinç, bu alandaki tespit, fikir ve önerileriyle Avrupa Birliği’nin Devlet 2030 raporuna dahil edilmiş ve önerilerine yer verilmiştir.
Dünyadaki En Etkili Genç Dış Politika Liderlerinden Biri
Sevinç, Brüksel’de bir düşünce kulübü ve kültürel diplomasi platformu olan Türk Kahvesi Brifingleri ve eğitim girişimi Sınıf 1B’yi kurmuş ve yönetmiştir. Daha önce Akdeniz Üniversitesi AB Araştırmaları Merkezi’nde yarı zamanlı araştırmacı, özel sektörde uluslararası kalite yönetimi de dahil çeşitli alanlarda ve Avrupa Parlamentosu’nda siyasi danışman olarak görev yapan Kader Sevinç, dış politika alanındaki çalışmaları nedeniyle 2013 yılında Diplomatik Courier dergisi ve küresel lider kuruluşu YPFP tarafından dünyadaki en etkili genç dış politika liderleri arasında seçildi. Avrupa Parlamentosu’nun genç liderler programına davet edilen ilk Türk oldu. Çeşitli günlük gazete ve yayınlarda köşe yazarlığı yaptı, yorum yazıları yazdı, Radikal Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, Dünya Gazetesi, Forum Diplomatik Gazetesi ve Yurt Gazetesi bunlardan bazılarıdır. Yine pek çok saygın uluslararası yayında yabancı dillerde çeşitli konularda makale ve analizleri yayımlanmıştır, mülakatları Euronews, BBC, DW, Euractiv, L’Echo, International Herald Tribune, New Europe ve daha pek çok uluslararası tanınmış basın organlarında yer almıştır. College of Europe (Bruges / Natolin), Maryland Üniversitesi, Missouri Üniversitesi’nin de dahil olduğu uluslararası üniversitelerde, Türkiye’de Marmara, Akdeniz, Edirne, Ege, Yaşar, İstanbul Aydın üniversitelerinin de dahil olduğu pek çok üniversitede, EPC (European Policy Center), GMF (German Marshall Fund), FEPS gibi önde gelen uluslararası düşünce kuruluşlarında konferanslar vermiş, panellerde konuşmalar yapmıştır.
Akdeniz Üniversitesi’nde yarı zamanlı araştırmacıyken hazırladığı Türkiye-AB ilişkileri ve üyelik sürecinin insan kaynaklarına etkisi üzerine çalışması Avrupa Komisyonu tarafından ödüle layık görüldü. Aynı dönemde yazdığı, AB’nin tarihteki ilk modeli sayılan ve Anadolu topraklarında kurulmuş Likya Birliği üzerine “Avrupa Birliği’nin Anadolu’daki Kökleri” başlıklı makalesi ses getirmiş ve uluslararası ilişkiler kitaplarına girmiştir. Bu çalışmaları ve aldığı ödüller sonucunda, Avrupa Parlamentosu’nda siyasi danışman olarak görev yapmak ve o sırada AB ile müzakerelerin açılmasına doğru giden süreçte katkısını sunmak üzere gelen teklifi kabul ederek Avrupa Parlamentosu’nda çalışmaya başlamıştır.
Yayınları ve Akademik Geçmişi
Akdeniz Üniversitesi’nden onur derecesiyle mezun oldu ve Jean Monnet Avrupa Entegrasyonu programını “özel öğrenci” olarak davet edilerek tamamladı. Avrupa Parlamentosu’nda çalışırken CERIS/Paris XI Üniversitesi uluslararası ilişkiler ve siyaset yüksek lisansını “yüksek onur derecesi” ile tamamlayarak mezun oldu. İngilizce tezini uluslararası müzakerecilik üzerine yazmıştır. Daha sonra tezi temelinde hazırladığı ve hakemli bir dergide yayımlanan “AB-Türkiye ilişkileri: Avrupa Birliği ile nasıl müzakere edilir?” ingilizce makalesi 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası adlı çok yazarlı kitapta yayımlanmıştır. Ayrıca 2007 yılında Harvard Üniversitesi’nde yaz sömestirini kapsayan “Business Communication” (İş İletişimi) programına kabul edilerek tamamlamıştır.
Sanat ve Şiirle Harmanlanmış Bir Yolculuk
Öteden beri sürdürdüğü sanat ve şiir çalışmalarını Brüksel’de uluslararası alana taşıyan Kader Sevinç, Brüksel’de yayımlanan “Dizelerle Avrupa Anayasası” siyasi şiir kitabına şiiri ile katkı sağladı. 2014 yılında “%100 Brüksel” tiyatro gösterisinde rol aldı, “Kırık Ülke” şiir kitabının yanı sıra “Nehirler boyu yalnızlık” adlı Türkçe ve İngilizce şiir albümü yayımlandı. Çok sayıda uluslararası sanat etkinliğinde şiirleriyle yer alırken bir dönem de Şiirden dergisinin yazı kurulu üyeliğini üstlendi. Brüksel üzerine yazdığı bir şiiri Belçika Kraliyet Sanat Akademisi’ne bağlı Brüksel Güzel Sanatlar Merkezi BOZAR’da sesli ve görsel olarak sergilenmiştir. Uluslararası Brüksel şehir şairlerinden oluşan “Brüksel Şiir Kollektifi – Brussels Poetry Collective”in üyesidir. İstanbul Uluslararası Şiir Festivali’ne 2016 yılında konuk şair olarak davet edilmiş ve şiirlerini İstanbul’daki şiirseverler ile paylaşmıştır. Aynı zamanda uluslararası Europalia Festivali’nde davetli şair olarak yer alarak Türkçe ve İngilizce şiirlerini uluslararası kitlelerle paylaşmıştır. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve her yıl bir ülkenin kültür sanat ve edebiyatının uluslararası tanıtımına adanan bu uluslararası festival kapsamında, Türkiye’nin uluslararası alandaki tanınan yüzlerinden biri olarak foto-portresi, özgeçmişi ile beraber MuntPunt sanat ve kültür merkezinde sergilenmiştir. Sevinç aynı zamanda görsel sanatlara ilgi duymaktadır, bu çalışmalarından “21. yüzyılda bir demokratın kalbi” adlı eseri 2019 yılında Avrupa Komisyonu’nu binasında, “Yurttaş Katılımı” festivalinde, Demokrasi 4.0 projesi ile beraber sergilenmiştir. Kader Sevinç’in 2016 yılında yaptığı bu eser, aynı yıl demokrasilerin yaşadığı pek çok olaya ve bunun demokrat yurttaşlar üzerinde yarattığı tahribata dikkati çekmektedir. 2016 yılında sırrı hala çözülmekte olan bir demokrasi hacklemesi ile Brexit referandumu ile olmuş ve Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almış, ABD’de benzer şekilde Donald Trump, Amerikan seçimlerini kazanarak başkan olmuş ve Türkiye’de askeri darbe girişimi olarak olağanüstü hal ve anti demokratik süreci tetikleyen ve hızlandıran pek çok gelişmeyi tetiklemiştir.
Sivil Toplumda Etkin Çalışmalar
Sivil toplum çalışmalarına da öteden beri önem veren Kader Sevinç, Kagider (Kadın Girişimciler Derneği), KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) ve Forum İstanbul’a danışma kurulu üyesi olarak katkıda bulundu ve Business Turk (Türk İş Dünyası Derneği-Brüksel) başkan yardımcılığı görevi yaptı, TEMA-Avrupa yönetim kurulu üyesiliğinde bulunarak kuruluşuna katkı sağladı. Sevinç, Brüksel ve Washington DC’de yerleşik Genç Dış Politika Liderleri derneğinin üyesidir.
Sevinç ayrıca Fransa’da Uluslararası Prevert Enstitüsü’nde kısa dönem Fransızca ve İngiltere’de Oxford House College’ta ileri düzey profesyonel İngilizce eğitimleri aldı.
Anadolu’dan Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne uzanan yaşama ve çalışma deneyimleri boyu çeşitli sürelerle Londra, Boston / Cambridge, Washington DC, New York, Antibes, Brüksel kentlerinde yaşamıştır.
CUMHURİYET GAZETESİ’NDE YAYIMLANAN KADER SEVİNÇ’İN AİLE ÖYKÜSÜ
Aldırma Gönül, Ergeç Çiçeklenir Umut
“12 Eylül 1980’de askeri darbesinin gerçekleştiği gün evlenmek için hazırlanmış fakat darbe nedeniyle bir hafta ertelemek zorunda kalmış annem ve babam. Annem idealist bir öğretmen o yıllarda. Pol-Der üyesi babam ilerici bir polis memuru, ‘halkın polisi’ olmaya inanıyor. Umutlarının üzerine 1980 darbesi kara bir bulut gibi iniyor.Oturdukları mahalle dar gelirli ailelerin yaşadığı bir mahalle. Mahalleli, bu genç çifti çok sevmiş. Düğünlerini bile onlar yapmış, hoş bir sokak eğlencesi ile.Bir gün babam tutuklanıyor. Kelepçeli olarak askerler eşliğinde oturdukları mahalleye getiriliyor. Babam rica ediyor askerlere: ‘İzin verin önden gideyim, eşim hamile, eve bu şekilde girersek çocuğumuzu düşürür’ diyor. Askerler reddediyor. Babam göz göze geldiği komşularından aldığı güçle koşuyor hızla. Askerlerin dur ihtarı mahalleyi çınlatıyor. Köşeyi dönüp kapıyı yokluyor, rahatlıyor. Annem henüz eve gelmemiş. Askerler evin altını üstüne getiriyorlar. Uğur Mumcu, Aziz Nesin gibi yazarların kitaplarını örgütsel belge olarak toplayıp götürüyorlar. Yargılama başlıyor.
Devletin memurluğundan, halkın polisliğinden ‘terörist’ olarak yaftalanmaya giden bu süreç onları çok yıpratıyor. Bu arada bir Kadir gecesi, cuma günü dünyaya gözlerini açan kızlarının, adının da anlamını bulduğu günler.Ülkemizin o karanlık yıllarından hemen herkes payına düşeni aldı. Binlerce insan işkence gördü, hapislerde yattı yok yere. Doğrudan bireysel yaşamları etkilenmese de, yaşadıkları ülke, dünya toplumsal kalkınma rekabetinde geri kaldı.Hayat boyu babam ve annem doğruyu savunmayı bir namus borcu bildiler. Çocuklarını da bu değerlerle yetiştirdiler. Yıllar süren hukuk mücadelesini bir avukatları dahi olmadan verdiler ve kazandılar. Yıllar boyu da değerlerinden vazgeçmemenin bedelini ailecek ödedik. Üniversite yıllarıma kadar Anadolu’da yedi ayrı yerde yaşadık. Ortaokulu bitirdiğim yılı, iki ayrı okulda okumak zorunda kaldım. Sakıncalıydık, tehdit ve tacizle sindirilmeye çalışılıyorduk. Annem ile babam hep ayrı yerlere tayin ediliyordu.
Tayinler sonucunda gittiğimiz bir Anadolu kasabasında muhafazakr, içe dönük ve mutsuz yaşam göstergelerini sorguladığımda ilk kez babamın yüzünde kaygıyı gördüm. Sonrasında benim okulda, onların da işlerinde yaşadıklarımız, bu kaygının sebebini doğrulayacaktı: Kadınlarla erkekleri birbirinden ayıran bir toplumsal yaşam, öğrencilerin merak ve yaratıcılığına sert tepkiler veren bir eğitim anlayışı, genç kızların kütüphaneye gitmesini bile velilerine şikyet eden “görevliler”. Bu toplumsal baskı havası sonuçta herkesin birbirine zarar vermesine dönüşüyordu.Sadece yetişkinleri değil aynı zamanda çocuklarının geleceğini de hedef alan bu baskı belki bizlere önemli zararlar verdi ancak içimizdeki umudu öldüremedi; güçlendik. Bu deneyim bugün olduğum yerde Türkiye’deki tartışmalara, farklı açılardan bakmamı, Anadolu’yu, ülkemin insanlarını sevmemi ve anlamamı sağladı.Bir şey daha anladım: hukuk ve özgürlüğün olmadığı yerde ne toplumsal kalkınma oluyor ne de gerçek ekonomik ilerleme.”
KADER SEVİNÇ
***
İnsanların çoğu, uzaktan baktıkları toplumsal olaylar karşısında “Tek başıma ne yapabilirim ki?..” diye, ya hiçbir şey yapmaz ya da değiştiremeyeceğine inandığı kaderine boyun eğer. Kader Sevinç’in yaşamı, işte bu teslimiyetçiliğin tam tersi, bir insanın salt kendi kaderini çizmekle kalmayıp, pek çok peşin hükmü değiştirebileceğinin de canlı kanıtı.Kader Sevinç’i CHP’nin AB temsilcisi olduğu 2008 yılından beri izliyorum. O zamana kadar, Brüksel’deki çoğu politikacı ve siyasal kurum CHP’nin adını bile duymamış, Türkiye’de sosyal demokrat bir ana muhalefet partisinin varlığından bile habersizdi. Kader, inanılmaz bir başarıya imza attı ve CHP’yi hem var etti AB nezdinde, hem de Avrupa’da giderek puan kaybeden AKP’nin yerine iktidara aday, Türkiye’ye bağlanan umutların kopmamasını sağlayan siyasal alternatif haline getirdi.Bir haftadır Brüksel’deyim. Hem siyasetçi, hem şair Kader Sevinç’in Akdeniz Üniversitesi’nde başlayıp Harvard ve John Hopkins üniversitelerine uzanan sıra dışı başarı öyküsünün ardındaki örselenmiş Türkiye çocukluğunu kendisinden dinledim. “Bana anlattığın gibi arı duru, yaz bunları” dedim. Yazdı.Daha insanca bir Türkiye ideallerini hapis, zulüm ve çileyle ödeyen bir öğretmenle bir polisin umut çiçeği Kader’in zaferi; bugün hayatı karartılan ailelerin, ideallerini sürgün ve hapislerle ödeyenlerin çocuklarına azim ve umut örneği olsun, diye yayımlıyorum.
Mine Kırıkkanat / Cumhuriyet Gazetesi
“Layık olduğumuz kadere boyun eğeriz.”
ALBERT EINSTEIN
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mine-g-kirikkanat/aldirma-gonul-ergec-ciceklenir-umut-380948
Gaziantep'te doğdu
Bir Haziran gecesi Gaziantep'te dünyaya geldim.
Samsun'da yaşarken de Gaziantep'te yaşayan dedem ve anneannemi ziyaret için yaz tatillerini ailece Gaziantep'te geçirdiğimiz çok olmuştur.
Antep adının Hititçe'deki "Kralın Ülkesi" anlamına gelen "khantap" sözcüğünden türediği düşünülür. Bu kadim topraklar adı gibi gizemli ve güçlü ... Devamı
Samsun Yılları
Çocukluğumun buğulu kentidir Samsun.
12 Eylül’den sonra kanatları kırık geldikleri bu bol yağmurlu kentte saracaktır yaralarını annem ve babam. Babam memuriyetten işçiliğe geçerken, annemin de öğretmen kadrosunu kaybedip sağlık teşkilatına geçmek zorunda bırakılacağı fırtınalı yılları saymazsak, kimsemiz olmayan bu kent bir yuva gibi olmuştu ailemize. Devamı
Sivaslı Bir Annenin Kızı
Sivas, Şarkışlalı bir Cumhuriyet ailesinin 8 çocuğundan biri olarak Şarkışla'da dünyaya geliyor annem ama tüm çocukluğu ve gençliği Anadolu yollarında geçiyor, İstanbul'da da yaşıyorlar bir dönem dedemin görevi nedeniyle. Kars, Maraş, Adana, Gaziantep devam ediyor.
Sivas, Hititlerin Hattuşa'dan sonra ikinci büyük kenti, Roma döneminde Küçük Asya'nın Megalopolis'i....Devamı